??
BUBA: wyznacz dziedzine funkcji : dobrze to?
| | 1 | |
y=log2(22x− |
| )+ 4√2x−5 |
| | 16 | |
| | 1 | |
wyszlo mi x∊∊(− |
| ;∞) ale cos jest zle chyba |
| | 2 | |
11 lut 18:29
Tad:
logarymowana >0 + pod pierwiastkiem stopnia parzystego ... nieujmna
11 lut 18:35
BUBA: no czyli jaka dziedzina ?
11 lut 18:38
Tad:
... to tak trudno policzyć i nałożyć przedziały ?
11 lut 18:43
BUBA: no mowie ze policzylem, ale czy dobrze ?
11 lut 18:44
Tad:
w Twojej dziedzinie mieści się np. x=0 lub x=1 ... to podstaw taki x pod pierwiastkiem −
11 lut 18:45
BUBA: no to jest zle
11 lut 18:57
BUBA: ?
11 lut 19:15
Tad:
... no to źle −:(
11 lut 19:19
BUBA: to nie powiesz mi jak to zrobic ?
11 lut 19:20
Tad:
22x−1/16>0 ∧ 2x−5≥0
22x>2−4 ∧ 2x≥5
2x>−4 ∧ x≥2,5
x>−2
x≥2,5
11 lut 19:26