ma ktos pomysl?
OL: Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru p wielomian px3+x2(p−2)−x(1+2p) ma trzy pierwiastki
rzeczywiste. p ∊ R \{0, 1/2}
11 lut 18:25
jikA:
x(px2 + (p − 2)x − 1 − 2p) = 0
Jeden pierwiastek już mamy x = 0 teraz musimy policzyć Δ równania px2 + (p − 2)x − 1 − 2p) = 0
i zobaczyć dla jakich p Δ jest ≥ 0.
Δ = (p − 2)2 + 4p(1 + 2p)
p2 − 4p + 4 + 4p + 8p2 ≥ 0
9p2 + 4 ≥ 0 ⇒ p ∊ R oczywiście p ≠ 0 bo wtedy mielibyśmy funkcję kwadratową a nie wielomian
stopnia trzeciego i dostalibyśmy dwa rozwiązania a nie trzy jak w poleceniu.
11 lut 18:37
OL: pierwiastek pomylił mi sie z parametrem, dlatego tez odrzucalam ten sposób

ale dziekuje
11 lut 18:44
Bartek: ale 9p2 +4 > 0 nie da się rozwiązać, bo nie możemy wyciągnąć pierwiastka kwadratowego z liczby
ujemnej. Więc odpowiedziami będą p ∊ R oraz p=0 ?
27 lis 20:43