Udowodnij
yamaha: Udowodnij że trójkąt który ma wszystkie środkowe równej długości jest równoboczny .
proszę bardzo o rysunek i jakieś rozwiązanie.
11 lut 18:09
pigor: ..., np.tak: niech a,b,c − długości boków pewnego Δ, to stosując
dwukrotnie tw. cosinusów masz wzory na środkowe odpowiednich
boków tego Δ np. takie :
sa= 12√2b2+2c2−a2 i sb= 12√2a2+2c2−b2 i sc= 12√2a2+2b2−c2,
to jeśli
sa=sb=sc ⇔ 12√2b2+2c2−a2=12√2a2+2c2−b2=12√2a2+2b2−c2 ⇔
⇔ 2b2+2c2−a2=2a2+2c2−b2=2a2+2b2−c2 ⇔ 3b2=3a2 i 3a2=3c2 ⇔
⇔ b2= a2 i a2= c2 ⇔ |b|=|a| i |a|=|c| ⇒ a=b=c c.n.u.
11 lut 18:36
yamaha: dzieki
11 lut 18:41