graniastosłup problem trygonometria
Michał: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości 5 cm i
kącie nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy o równym 60 stopni.
Problem w tym że zrobiłem to dwoma sposobami i wyszły mi 2 różne wyniki i nie wiem który jest
dobry.
1 sposób:
v=125, obliczając wysokość pitagorasem dało mi wartość h=5, stosując sie do reguły ze przekątna
podstawy wynosi 5√2, a przekątna graniastosłupa 5√3.
2 sposób;
v= 25√6, do tego wyniku doszedłem używając trygonometrii.
Który sposób jest w takim razie prawidłowy ?
11 lut 18:08
dero2005:

a = 5
d = a
√2 = 5
√2
| h | |
| = tg60o = √3 ⇒ h = 5√6 |
| d | |
V = a
2h = 5
2*5
√6 = 125
√6
11 lut 19:18
Michał: Dziękuję bardzo, strasznie mi to pomogło !
11 lut 20:35
dero2005:
Jeżeli Ci pomogło, to nie mogło byc strasznie, bo jedno wyklucza drugie
12 lut 07:26