g.analityczna
123: Mam pewne zadanko:
Dane są dwa wierzchołki A(9,−1) i B(−7,3) prostokąta ABCD oraz punkt E(4,−4) należący do boku
CD.
* Wyznacz równanie prostej zawierającej bok CD.
*Oblicz współrzędne wierzchołka CD.
*Oblicz współrzęne punktu S przecięcia się przekątnych tego prostokąta.
z tego zadania wyznaczyłem równanie prostej zawierającej bok CD
Mam problem z 2 pozostałymi podpunktami.
9 lip 20:41
luna:
Jakie masz to równanie prostej CD ? ...
9 lip 21:11
luna:
Podaj współczynnik kierunkowy prostej CD.
9 lip 21:14
luna:
Hop, hop..... jesteś ?

( ja czekam na odpowiedź ...)
9 lip 21:21
123: witam, sorki nie było mnie przez chwilkę

juz pisze.
9 lip 21:28
luna:
Nie chcesz wskazówek, podpowiedzi?.... oczekujesz gotowca?
podaję narazie tylko właściwą odp:
C( − 8, −1) D( 8, − 5) S( 12, −1)
9 lip 21:28
luna: Ok
9 lip 21:29
123: CD y=−14x−3
9 lip 21:29
123: zgadza się?
9 lip 21:31
luna:
Tak

bardzo dobrze.
teraz napisz równanie prostej BC prostopadłej do prostejCD
bo boki BC i CD są prostopadłe
następnie rozwiązując układ równań danych tymi prostymi
wyliczysz współrzędne punktu C
poczekam na wynik
9 lip 21:35
123: czyli
y=4x+b i tutaj mam podstawic punkt B tak?
9 lip 21:41
luna:
tak. ....
można też tak:
prosta BC: y − yB = 4( x − xB)
9 lip 21:47
luna:
Punktu B nie podstawiamy

tylko
współrzędne punktu B
9 lip 21:48
123: po podstawieniu pod ten wzór(ten co Ci napisałem) wyszło mi b=31.
9 lip 21:49
luna: tak , dobrze
9 lip 21:50
123: i co teraz?
9 lip 21:52
luna:
moim sposobem: y− 3 = 4( x +7) => y= 4x +31
zatem jest OK .
rozwiąż teraz układ równań

y= 4x +31
y= −
14x −3
9 lip 21:52
123: ajj..juz wiem chyba
9 lip 21:53
123: no tak, teraz wyjdą mi punkty przecięcia
9 lip 21:53
luna:
Chyba? .... czy wiesz?
9 lip 21:54
123: już wiem jak to dalej rozwiązac

dziękuje za pomoc luna ,moja zbawicielko
9 lip 21:59
luna:
wyjdzie tylko C
D −−− możesz podobnie.
a możesz prościej i szybciej ( czas na maturze jest cenny)
porównaj wektory i ich współrzędne
→ → → →
BC= AD => BC=[ −1, −4] AD=[x
D−9, y
D +1]
zatem:
x
D −9 = −1 i y
D +1 = − 4
wylicz x
D i y
D
współrzędne punktu S ( x
S, y
S)
policz:
| | xA+ xC | | yA +yC | |
xS= |
| i yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
i to wszystko
9 lip 22:00
Eta:
I jak? ..... ma być zgodnie z podaną odp.
9 lip 22:02
123: Tak...potem jak rozwiąże układ równań prostych AC i BD , będe miał S, no nie?
Dziękuję za pomoc , teraz znikam.
Dobranoc.
9 lip 22:15
Eta:
Układ prostych AC i BD ? ( za dużo liczenia) szkoda czasu
wybieramy zawsze najprostszą drogę do rozwiązania.
wyznacz S ze wzoru na współrzędne środka odcinka
tak jak napisałam
9 lip 22:20
123: Eto, Twój sposób rozwiązywania jest o wiele lepszy, z tamtym wzorem , co podałaś na
wyznaczanie prostej przechodzącej przez punkt, pierwszy raz go spotykam , jest znakomity
(przepisałem sobie go do zeszytu

).
10 lip 14:39
Eta:
Witam

podam jeszcze wzór na wyznaczenie prostej przechodzącej przez dwa różne punkty:
A( x
A, y
A) B( x
B, y
B)
prosta AB:
( y − yA)( xA −xB) = ( x −xA)( yA − yB)
współczynnik kierunkowy tej prostej:
10 lip 18:24