??
BUBA: jak rozlozyc wielomian x4−1 na czynniki?
11 lut 17:22
Mila: (x2)2−12= stosujesz wzór: a2−b2=(a−b)(a+b)
11 lut 17:24
BUBA: ok a jesli byloby np x5−1 ? to (x3)2 tak?
11 lut 17:25
BUBA: | | x4−1 | |
pomozcie mi to rozlozyc na czynniki, bo kombinuje i nie moge |
| |
| | x3−1 | |
11 lut 18:09
jikA:
(x3)2 ≠ x5
11 lut 18:15
Mila: | (x2−1)(x2+1) | |
| = |
| (x−1)(x2+x+1) | |
| | (x−1)(x+1)(x2+1) | | (x+1)(x2+1) | |
= |
| == |
| |
| | (x−1)(x2+x+1) | | (x2+x+1) | |
wzory:a
2−b
2=(a−b)(a+b)
a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
Odp.
(x
3)
2=x
6 a nie x
5 powtórz działania na potęgach.
11 lut 18:15
jikA:
Licznik stosujesz wzór który podała Mila mianownik stosujesz wzór
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2).
11 lut 18:17
jikA:
Nie odświeżyłem przepraszam Mila.
11 lut 18:18
Mila: 
Też nie widziałam Twojego sprostowania.
11 lut 18:26
BUBA: dzieki
11 lut 18:26