wykresy funkcji
Banius: naszkicuj wykres funckcji f(x)=||x−1|−3|
11 lut 17:11
Mila: Jaki wykres umiesz narysować?
np.
y=|x−1| umiesz?
11 lut 17:42
uli: ja to zawsze robie tak :
gdy xE(−nieskonczonosc :1) to f(x)=|−(x−1)−3|=|−x−2| lub gdy xE<1 do +nieskonczonosc ) to
f(x)=|x−4|
teraz z pierwszego masz dwa przypadki gdy xE(−nieskonczonosc ; −2> to f(x)=−x−2
zas gdy x E(−2;1) to f(x)=x+2
analogicznie teraz dla przedzialu <1;+nieskonczonosc ) otrzymasz znow 2 wzory funkcji i
pozniej elegancko sobie to rysujesz
11 lut 17:50