ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
ala: ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
pomoże ktoś rozwiązać?
f(x,y)=ex+y(x2+xy+y2)
11 lut 17:07
huehuehue: policz pochodne czastkowe po x i po y
11 lut 17:16
ala: właśnie nie wiem jak to zrobić
11 lut 17:18
huehuehue: ja zrobie po x ty zrobisz po y
| df | |
| = ex+y(x2+xy+y2) +(2x+y)ex+y |
| dx | |
11 lut 17:24
huehuehue: przujmujesz ze stala to x a jak wiesz pochodna ze stalej do 0
11 lut 17:25
ala: | df | |
| = ex+y(x2+xy+y2)+ex+y(x+2y) |
| dy | |
dobrze wyliczyłam pochodną po y?
11 lut 17:28
huehuehue: powiedzalbym ze nawet bardzo
teraz musisz rozwiazac uklad rownan
11 lut 17:33
ala: Warunek konieczny
| ⎧ | ex+y(x2+xy+y2) +ex+y(2x+y)=0 | |
| ⎩ | ex+y(x2+xy+y2)+ex+y(x+2y)=0 |
|
odejme stronami
e
x+y(2x+y)−e
x+y(x+2y)=0
e
x+y(x−y)=0
11 lut 17:36
Mila:
=ex+y*(x2+xy+y2+x+2y)
11 lut 17:39
ala: ex+y=0 r. sprzeczne
V
x−y=0 ⇔x=y
e2x(3x2+3x)=0
e2x[3x(x+1)]=0
x=0 V x=−1
y=0 V y=−1
11 lut 17:42
ala: Istnieją dwa punkty stacjonarne P1(0,0) , P2(−1,−1)
warunek wystarczający
f"xx= ex+y(x2xy+y2+2x+y)+ex+y(2x+y+2)
f"xy=ex+y(x2xy+y2+2x+y)+ex+y(x+2y+1)
f"yy=ex+y(x2+xy+y2+2y+x)+ex+y(x+2y+2)
f"yx=ex+y(x2+xy+y2+2y+x)+ex+y(2x+y+1)
11 lut 17:51
ala: czy do tego momentu jest dobrze rozwiązane?
11 lut 17:55
ala: dla P1(0,0)
f"xx=2
f"xy=1
f"yy=2
f"yx=1
W=2*2−1*1=3>0 w tym punkcie istnieje minimum lokalne
dla P2(−1,−1)
f"xx=−e−2
f"xy=−2e−2
f"yy=−e−2
f"yx=−2e−2
W=e−4−4e−4=−3e−4 <0 w tym punkcie nie istnieje ekstremum
11 lut 18:09
ala: czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze to jest rozwiązane?
11 lut 18:10
ala: up
11 lut 18:42
ala: sprawdzi ktos?
11 lut 20:57