trapez
Kamila: proszę o pomoc w zadaniu. wiem jakie jest rozwiązanie ale chodzi mi o uzasadnienie na rysunku.
tak żebym to zrozumiała. | Najkrótszy bok trapezu prostokątnego opisanego na okręgu ma
długość 1,5r. Oblicz obwód i pole tego trapezu.
11 lut 17:00
Kamila: ?
11 lut 17:56
Kamila:

jak policzyć x i y?
11 lut 18:00
uli:
11 lut 18:05
Mila:
r=√0,5r*x
x=2r
11 lut 18:08
uli: wiec z twojego rysunku ( ladnego ) wynika ze 2r+x=1.5r+1.5r+y
zatem 2r+x=3r+y zatem x=r+y wiec z tw pitagorasa (r+y)2=y2+(2r)2
wiec r2+2ry+y2= Y2+4r2 z tegoi masz 2ry=3r2 wiec y=1.5r
zatem x =1.5r+1.5r+1.5r−2r wiec x=2.5
11 lut 18:16
Kamila: no właśnie mi wyszło tak jak Tobie uli ale nie bo wychodzi 9,5r obwód a ma być 9r
11 lut 18:27
Mila:

ΔCOB jest prostokątny
CK=0,5r
r jest jego wysokością poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego
Jest twierdzenie,że
h=
√CK*KB
r=
√0,5r*x ?
2
r
2=0,5r*x
r=0,5*x
x=2r
11 lut 18:36
Kamila: nie rozumiem skąd się to wzięło ?
11 lut 19:50
Kamila: to h=√CK*KB
11 lut 19:54
11 lut 21:14