pomocy
Lizzie: narysuj wykres: funkcjia wymierna:
| | |(x+3)(x−1)| | |
f(x)= |
| |
| | x3+4x2+x−6 | |
11 lut 16:40
Lizzie: D=R/{−3,−2,1}
11 lut 16:46
Cusack: Na początek spróbuj zapisać mianownik w postaci iloczynowej
11 lut 16:55
Lizzie: | | |(x+3)(x−1) | |
f(x)= |
| |
| | (x+3)(x+2)(x−1) | |
11 lut 16:58
Cusack: Ok, teraz rozpisz korzystając z własności wartości bezwzględnej.
11 lut 17:01
Lizzie: | (x+3)(x−1) | | −(x+3)(x−1) | |
| lub |
| |
| (x+3)(x+2)(x−1) | | (x+3)(x+2)(x−1) | |
11 lut 17:04
Cusack:
Jeszcze brakuje dla jakich iksów te dwie postaci

Później skracasz i tyle.
11 lut 17:09
Lizzie: a dla jakich bo nie wiem

?
11 lut 17:10
Cusack:
pierwszy:
(x+3)(x−1)≥0
x∊(−∞;−3>u<1;∞)
drugi:
x∊(−3;1)
11 lut 17:12
Lizzie: dzięki

a jak mam coś takiego to jak zrobic:
11 lut 17:15
Lizzie: | | 1 | |
a jeszcze do tego pierwszego zadania jak chce rysowac wykres to pierwsze rysuje |
| a potem |
| | x | |
przesuwam o wektor[ 0, 2]



?
11 lut 17:19
Cusack: | 1 | | 1 | |
| czyli przesuwasz |
| o wektor [−2,0] |
| x+2 | | x | |
11 lut 17:23
Lizzie: ok

a jak zrobic tą drugą funkcje?
11 lut 17:24
Cusack: Myślę
11 lut 17:32
uli: druga funkcja normalnie z wlasnosi wartosci bezwzglednej rozpisujesz 3 przypadki i pozniej
dosztaniesz 4 wzory funkcji dla roznych przedzialow
11 lut 17:35
Aga1.:

IxI−2≠0, x≠2 i x≠−2
Rozpatrujesz w przedziałach (−
∞,−2), (−2,0), <0,2),(2,
∞)
Dla przykładu
Gdy x∊(−
∞,−2) to
licznik Ix
2−4I=x
2−4=(x−2)(x+2)
a
IxI=−x
mianownik IxI−2=−x−2=−(x+2)
po skróceniu
f(x)=−(x−2)=−x+2
11 lut 17:35
uli: sory 3 wzory funkcji dostaniesz
11 lut 17:35
Aga1.: Raczej 4 wzory
11 lut 17:37
uli: tak faktycznie moj blad
11 lut 17:37
Lizzie: dla x∊(−2,0) f(x)= −x+2

?
11 lut 17:44