KTOŚ DOBRY Z MATEMATYKI !Bardzo proszę o odpowiedzi i ROZWIĄZANIA
madzia: 1.Funkcja kwadratowa określona wzorem f(x)= x2 + bx + c ma miejsca zerowe −2 i 3. Wskaż
poprawne wartości współczynników b i c:
b= −1, c= −6
b= −2, c= −3
b= 1, c= 6
b= 2, c= −3
2.Wzór funkcji f(x)= 3/4x2 +1/2 x −1/4 w postaci kanonicznej to:
f(x) =3/4 ( x −1/3 )2 −1/3
f(x) = (x + 1/3)2 −1/3
f(x) =3/4 ( x + 1/3)2 −1/3
f(x) = ( x – 1/3)2 +1/3
3.Zbiorem wartości funkcji y = x2 – 6x + 11 jest:
( −nieskonczonosc , 2>
( −nieskonczonosc , 3>
<3,nieskoncznosc )
<2,nieskoncznosc )
4.Funkcja f(x) = x2 + bx + c osiąga wartość najmniejszą równą 4 dla x = 2, jeśli
b = −4, c = 8
b = 4, c = −8
b = −4, c = −8
b = 4, c = 8
5.Wartość pewnej funkcji liniowej dla x = 5 wynosi 4 i jest ona dwa razy większa od wartości
tej funkcji dla x = 1. Wartość tej funkcji dla x = 3 wynosi:
3
4
5
6
6.Rozkład wielomianu G(x) = (x2 – 9) (x2 – x – 6) na czynniki jest następujący:
G(x) = (x – 3)2(x + 2)(x + 3)
G(x) = (x – 3)(x + 2)(x + 3)2
G(x) = (x – 3)2(x – 2)(x + 3)
G(x) = (x – 3)(x – 2)(x + 302
7.Przesuwając wykres funkcji y = x2 o trzy jednostki w dół otrzymujemy wykres funkcji:
y = x2 + 3
y = x2 – 3
y = (x – 3)2
y = (x + 3)2
8.Wykresy funkcji f(x) = 9 – x2 i g(x) = x2 – 9:
są symetryczne względem osi Ox
są symetryczne względem osi Oy
są symetryczne względem osi Ox i osi Oy
nie są symetryczne
9.przesuwając wykres funkcji y = 1/2|x| dwie jednostki w lewo i jedną jednostke do góry
otrzymujemy wykres funkcji opisanej wzorem:
y =1/2 |x – 2| + 1
y = 1/2|x– 1| + 2
y = 1/2|x + 2| − 1
y = 1/2|x + 2| + 1
10.Ile pierwiastków całkowitych ma równanie: x3 = 64x
1
3
2
0
11.O funkcji y = −2x + 7 powiemy że jest:
malejąca i przecina oś Oy w punkcie ( −2, 0)
rosnąca i przecina os Oy w punkcie (0, 7)
rosnąca i przecina oś Oy w punkcie ( −2, 0)
malejąca i przecina oś Oy w punkcie (0, 7)
12.Prosta o równaniu y = a nie ma punktów wspólnych z wykresem funkcji y = x2 – 2x – 3, gdy:
a < −4
a >−4
a < 4
a < −1
13.Prosta o współczynniku kierunkowym a = 2 przechodząca przez punkt P(0, −5) ma postać:
y = −2x + 5
y = 2x – 5
y = 2x + 5
y = 2x
14.Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−nieskonczonosc , 2>. Funkcja f ma
wzór:
f(x)= −(x – 3)2 + 2
f(x) = x2 + 2
f(x) = (x + 1)2 – 2
f(x) = −(x + 2) 2
15.Wskaż funkcję liniową o tym samym miejscu zerowym co funkcja y = −1/2 x +2/3 .
y = 3x + 4
y = 3x – 4
y = 4x – 3
y = x +4/3
16.Najmniejszą wartością funkcji f(x) = x2 – 4x + 3 dla x E <− 1, 1> jest:
0
−1
1
2
17.Liczba punktów wspólnych prostej y = − x z wykresem funkcji y = 1/2x2 – 2x + 3 wynosi:
1
2
0
3
18.Funkcja f(n) przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n>badz rowne 1 liczbę liczb
pierwszych mniejszych od n. Wtedy f(23) jest równe:
6
7
8
9
19.Niech f(n) oznacza liczbę naturalnych dzielników liczby naturalnej n. Zatem f(22*32) jest
równe:
6
7
8
9
11 lut 16:38
Mila: Wszyscy jesteśmy dobrzy z matematyki, ale my pomagamy, nie odrabiamy zadań domowych.
Napisz czego nie rozumiesz, to wyjaśnimy.
11 lut 17:22