graniastosłup prawidłowy trójkątny oblicz pole i objętość
Michał: Oblicz pole i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi bocznej 8cm i
krawędzi podstawy 2cm. Jak takie zadanie rozwiązać ?
11 lut 16:37
dero2005:

a = 2
h = 8
V = P
p*h =
P
c = 2*P
p + 3ah =
11 lut 16:51
Michał:
z obliczeń wyszło mi że:
Pp= √2
V= 8√2
Pc= 50
11 lut 16:54
Michał: oj zamiast 2 powinna byc trójka
własciwe wyniki wyglądają więc tak:
Pp = √3
V = 8√3
Pc = 51
11 lut 16:59
dero2005:
Pc = 16√3 + 54 = 2(8√3 + 27)
11 lut 18:02
dero2005:
Zle
Pc = 2√3 + 54 = 2(√3 + 27)
11 lut 18:03