trójkąt w układzie współrzędnych
ahu8: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A (−4,6), która wraz z osiami układu
współrzędnych ogranicza trójkąt o polu równym 2.
Proszę o jakieś wskazówki, zaczątek czy coś, bo nie wiem od czego zacząć.
11 lut 16:03
krystek:
11 lut 16:05
Tad:

albo:
11 lut 16:13
Tad:
... napisz równanie pęku prostych przez punkt A
zauważ, że xy=1
a y/x=tgα
11 lut 16:16
ahu8: no tak, ale skąd wziąć współrzędne przecięcia z osiami? znam jedynie odległości od obu osi i
punktu (0,0)
11 lut 16:17
ahu8: 1/2xy=2
xy=4
11 lut 16:20
Tad:
... przepraszam ... oczywiście xy=4
11 lut 16:21