Mógłby mi ktoś pomóc z przykładem?
matiii: Mógłby mi ktoś pomóc z przykładem?
1) Monotoniczność funkcji:
x2013 lnx
11 lut 15:52
nn: jest to logarytm naturalny czyli chyba rosnaca
11 lut 15:54
matiii: Chodzi o obliczenie:
1) dziedziny
2) pochodnej
3) zaznaczyć na osi
4) podstawić to co wyszło do funkcji wyjściowej i obliczyć
no to ad.1
x>0
D = <0 ; nieskończoności0)
a dalej?
11 lut 15:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) w czym problem

poziom liceum
2) (f*g)' = f'*g + f*g' = ... do dzieła
3) jak będziesz miał pochodną to policzymy
dziedzina źle
11 lut 15:59
matiii: Pochodna:
(x2013)' * (lnx) + (x2013) * (lnx)' = 2013x2012 * lnx + x2013 * 1/x
coś dalej z tym robić?
11 lut 16:06
matiii: pomoże ktoś skończyć? albo sprawdzić dotychczasowe obliczenia
11 lut 16:32
huehuehue: pochodna ok. mozesz ja zapisac troche ladniej
11 lut 16:38
matiii:
lnx 2013x2012 + x2013/x
tak?
11 lut 16:52
huehuehue: x2013/x ?
11 lut 16:57
matiii: lnx 2013 x
2012 + x
2012
a inne podpunkty
11 lut 17:04
Aga1.: D=(0,∞)
11 lut 17:26
Łukasz: Zle zle zle. od początku !
df: lnx > 0
x>1
df: x należy (1;
∞)
(x
2013 * lnx)` = (x
2013)` * lnx + x
2013 * (lnx)`= 2013x
2012 * lnx + x
2013 * 1/x=
2013x
2012 * lnx + x
2012= x
2012 * (2013lnx + 1)
x
2012 * (2013lnx + 1) = 0
czyli x
2012 = 0 z tego wynika ze x=0 (wynik wyszedl pazysta ilosc razy)
i
2013lnx + 1 = 0
2013lnx = −1 /:2013
lnx = −1/2013 teraz zadzialac funkcja wykladnicza e czyli:
e
lnx = e
−1/2013
x=1/e
1/2013
czyli x = 1 / p2013{e}
Potem sie rysuje węża na wykresie i wchodzi ze funckja maleje od 1 do 1/p2013{e} i rosnie od 1
do 1/p2013{e} do
∞
BLomo
12 lut 00:15
ICSP: Łukasz źle wyznaczyłęś dziedzinę
12 lut 02:09