Podaj wzór de Moivre'a
Asia: Podaj wzór de Moivre'a zastosuj go do obliczania wartości wyrażenia w = (1 + cos
π3 +
isin
π3)
12
proszę o rozwiązanie lub wskazówkę − co mam zrobić z tą 1?
11 lut 15:45
Bogdan:
| | π | | π | | 1 | | √3 | | 3 | | √3 | |
z = 1 + cos |
| + isin |
| = 1 + |
| + i* |
| = |
| + i* |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
|z| =
√(9/4) + (3/4) =
√3
| | | | √3 | | | | 1 | |
cosφ = |
| = |
| i sinφ = |
| = |
| |
| | √3 | | 2 | | √3 | | 2 | |
Dalej już chyba sobie poradzisz
11 lut 16:15
Asia: Czyli zn = |z|n(cosπ6 + isin{π}{6})12 = 311(cos2π + isin2π) = 311 ?
11 lut 16:25
b.: (√3)12 = 311 ?
11 lut 16:39
Asia: o kurde, namieszałam

Ale tak czy tak − wynikiem ma być (√3)
12>?
12 lut 00:23