ciągi
lolek: Ciąg (an) jest określony wzorem rekurencyjnym:
a1=1
an+1=an+8n
wykaż ,że an=(2n−1)2
11 lut 15:44
lolek: umie ktoś to zrobić ?
11 lut 15:57
Bogdan:
Podpowiedź:
a1 = 1,
a2 = 1 + 8*1
a3 = 1 + 8*1 + 8*2
a4 = 1 + 8*1 + 8*2 + 8*3
...
an = 1 + 8*1 + 8*2 + 8*3 + ... + 8*(n−1) = 1 + 8*(1 + 2 + 3 + ... + (n−1)) = ...
Suma w nawiasie to suma ciągu arytmetycznego: 1 + 2 + 3 + ... + (n−1)
11 lut 16:07
lolek: nie kumam
11 lut 16:12
lolek: w sensie chodzi mi o to wykazanie jak mam to napisac
11 lut 16:13
lolek: a1 = 1,
a2 = 1 + 8*1
a3 = 1 + 8*1 + 8*2
a4 = 1 + 8*1 + 8*2 + 8*3
musze to pisac?
11 lut 16:14
Bogdan:
Tak jak napisałem, trzeba teraz dokończyć, oblicz sumę tego ciągu arytmetycznego
i wstaw ją do wyrażenia an = 1 + 8*Sn−1, suma ciągu arytmetycznego składa się
z n − 1 wyrazów.
11 lut 16:20