Wyznaczyć prawdopodobieństwo
Olga: Jeszcze jedno. Bardzo proszę o jakieś wskazówki

Zamek cyfrowy ma na wspólnej osi 4 tarcze, z których każda jst podzielona na 5 sektorów z
napisanymi na nich cyframi. zamek otwiera się tylko w takim położeniu tarcz, przy którym cyfry
widoczne w okienku tworzą ustaloną liczbę 4−cyfrową. Wyznaczyć prawdopodobieństwo tego że przy
przypadkowym ustawieniu tarcz zamek będzie można otworzyć.
IdaSz: Witam,
Mamy cztery tarcze i każda z nich może ustawiać się na pieć sposobów (tarcza podzielona na 5
sektorów z przypisaną do danego sektora cyfrą, w wyniku czego otrzymujemy 4 cyfrowy ciąg)
Moc zbioru zdarzeń elementarnych Ω obliczymy ze wzoru na wariacje z powtórzeniami:
W=n
k, gdzie n=4 (4 tarcze), k=5 (5 cyfr)
W=4
5=2
10=1024, a więc Ω=1024, co oznacza, że mamy 1024 możliwości ustawienia tarcz.
Tylko jeden ustalony układ cyfr otwiera zamek. Czyli moc zdarzeń sprzyjających wynosi 1.
Doświadczenie przeprowadzamy jeden raz, czyli p−stwo, że za pierwszym razem otworzymy zamek