w mieście działają 3 korporacje radiotaxi. pierwsza z nich dysponuje 40−stoma samochodami,
druga 60−cioma, zaś trzecia 50−cioma.wszystkie korporacje mają wspólnego operatora
telefonicznego ale zw względu na poziom techniczny central w tych korporacjach
prawdopodobieństwo że uzyskamy połączenie z dyspozytorem pierwszej korporacji jest równe 1/5
drugiej 3/10 trzeciej 2/10. w wyniku wezwania pojechała do nas taksówka, zakładając że
spełnione są warunki uczciwości ezwań wskazać tę z korporacji, z której najprawdopodobniej
pochodzi ta taksówka.
| 40 | 40 | 4 | ||||
P(A)= | = | = | ||||
| 40+60+50 | 150 | 15 |
| 60 | 2 | |||
P(B)= | = | |||
| 150 | 5 |
| 50 | 1 | |||
P(C)= | = | |||
| 150 | 3 |
| 1 | ||
P(E/A)= | ||
| 5 |
| 3 | ||
P(E/B)= | ||
| 10 |
| 2 | 1 | |||
P(E/C)= | = | |||
| 10 | 5 |
| P(A)*P(E/A) | ||
P(A/E)= | ||
| P(A)*P(E/A)+P(B)*P(E/B)+P(C)*P(E/C) |
| 2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
P(A/E)= | = | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 9 |
| 1 | ||
P(B/E)= | ||
| 2 |
| 5 | ||
P(C/E)= | ||
| 18 |