zbiór wartości
Kasia: Dla jakich wartości parametru p zbiór wartości funkcji f(x) = px2+(p−2)x+2(p+2) jest zawarty w
przedziale (−∞, 2>?
11 lut 13:54
Tad:
czyli:
a<0
yw=2
11 lut 14:13
Kasia: Właśnie tak mi się wydawało, ale w odpowiedziach (jest to zadanie maturalne, więc podane są
etapy) jest napisane, że yw≤2 i nie rozumiem dlaczego..
11 lut 14:15
Tad:
... przepraszam to ja źle napisałem
powinno być yw≤2
11 lut 14:32
Kasia: no tak, ale dlaczego ≤ a nie =?
11 lut 14:34
;):
bo nie > a
11 lut 14:37
Tad:
Parobolka musi być "smutna" ...czyli p<0
11 lut 14:40