monotoniczność i ograniczoność ciągu
busia: A tu dla odmiany ciągi
| | 3n2−6n+15 | |
Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągu o wyrazie gólnym an= |
| |
| | −n2+2n−5 | |
9 lip 10:36
busia: Dziś o 15.00 poprawka liczę na WAS

!
9 lip 10:38
Wydi: Zapewne mianownik musi być różny od zera a co do monotoniczności to masz już wyraz an więc
stwórz wyraz an+1 czyli w miejsca gdzie masz n podstaw n+1 i później odejmij i sprawdź czy
ciąg rośnie czy maleje...
9 lip 10:45
Basia:
−n
2+2n−5 ≠ 0
Δ=2
2−4*(−1)*(−5) = 4−20=−16
Δ<0 czyli −n
2+2n−5≠0 dla każdego n∊N
| | 3(n2−2n+5) | |
an = |
| =−3 |
| | −(n2−2n+5) | |
a
n jest ciągiem stałym czyli:
1. nie jest monotoniczny
2. jest ograniczony z góry i z dołu liczbą −3 bo
dla każdego n∊N
−3≤a
n=−3≤−3
9 lip 11:03
busia: wielkie dzięki za pomoc

troszkę niżej jeszcze jedno zadanie na obliczenie x z macierzy 2x2,
ogólnie rozmumiem ale to mi nie chce wyjść
9 lip 11:49