prosze o pomoc
qwer: |a*0−0+5|√a2+12 = √5
11 lut 12:29
Marta: nie można nic z tego przeczytać, zrób duży ułamek
11 lut 12:30
qwer:
sorki już poprawiłem
11 lut 12:37
qwer: wiem że ma być z tego równanie √a2+1=√5 tylko nie wiem gdzie ta 5 w liczniku znikła
11 lut 12:39
Marta: | | 5 | |
masz wyliczyc a? w liczniku zostanie sama 5 i bedzie tak |
| =√5 potegujesz |
| | √a2+12 | |
| | 25 | |
stronami i bedzie |
| =5 a to bedzie 25=5a2+5 teraz dzielisz przez 5 i masz 5=a2+1 |
| | a2+12 | |
a to a
2=4⇒a=2
11 lut 12:45
Marta: ja troche inaczej to zrobialam ale to samo wyjdzie
11 lut 12:46
qwer: no wlasnie nie moge potegowac bo nie wiem czy pod ulamkiem jest 0 i beda 2 rozwiazania 2 i −2.
Tylko wlasnie nie wiem jak do tego dojsc
11 lut 12:53
Marta: w sumie racja, ja bym napisala tylko tak a2=4⇒a=2lub a=−2
11 lut 12:56
qwer: tez myslalem o takim rozwiazaniu ale w ksiazce bylo wlasnie ze
√a2+1=
√5 i nie wiedzialem
skad to. Dzięki za pomoc
11 lut 13:03