wielomiany
schwer : witam proszę o pomoc z wielomianami
Zapisz wielomian wiedząc ,ze jest on wielomianem stopnia 4 i jego pierwiattkami są liczyb
−2,−1,0,2 oraz w(−3)=150. nie rozumiem kompletnie nic z definicji.
w(x) −2x
4 + ... nie wiem co dalej jak te pierwiastki pozapisywać i jakiego stopnia one są
proszę bardzo o wskazówki i pomoc z góry dzięki
11 lut 12:18
camus: w(x)=a(x−(−2))(x−(−1))(x−0)(x−2)=a(x+2)(x−2)x(x+1) =ax(x2−4)(x+1)
w(−3)=150
150 = −3a(9−4)(−3+1)=30a
a=5
w(x)=5x(x2−4)(x+1) − dalej sobie sam powymnażaj
11 lut 12:40
Tad:
... a czego tu można nie rozumieć ...? −

Skoro Twój wielomian stopnia czwartego ma 4 pierwiastki to musi wglądać tak:
W(x)=a(x−x
1)(x−x
2)(x−x
3)(x−x
4)
czyli W(x)=a(x+2)(x+1)(x−0)(x−2)
W(x)=ax(x+2)(x+1)(x−2)
Wiedząc, że W(−3)=150 ... wyliczysz a
11 lut 12:40