układ
Wydi: Rozwiąż układ w którym m jest parametrem:
x1+x2+x3=m+4
2x1−x2+2x3=2m+2
3x1+2x2−3x3=1−2m
9 lip 10:32
Basia:
(1)+(2)
3x
1+3x
3=3m+6 /:3
x1+x3=m+2
(1)*(−2)+(2)
−2x
1−2x
2−2x
3=−2m−8
3x
1+2x
2−3x
3=1−2m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x1−5x3=−4m−7
niebieskie + czerwone*(−1)
x
1+x
3=m+2
−x
1+5x
3=4m+7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6x
3 = 5m+9
| | 6(m+4)−(m+3)−(5m+9) | |
x2 = |
| |
| | 6 | |
sprawdź czy się tam gdzieś nie pomyliłam w rachunkach
9 lip 11:14
Wydi: OK! fajnie dziękuje bardzo Basia!
9 lip 11:16