programowanie [C]
Tesla: Język C.
Napisz program który będzie wymagał od użytkownika wprowadzenia kwoty pieniężnej
,a następnie pokazywał jak można taka kwotę złożyć z możliwie malej liczby banknotów o nominale
1,2,5,10,20
#include <stdio.h>
float main(void)
{
float kwota, inne zmienne...;
printf("podaj kwote: ");
scanf("%d", &kwota)
.....
jak to wykombinować dalej..program musialby kwote dzielic odpowiednio przez nominaly najwieksze
czyli zaczynac od 20, ale nie wiem jak to zrobić żeby później reszte z dzielenia dzielil i
sprawdzal dla banknotów o nizszym nominale.
11 lut 00:28
Tesla: int main(void)*
11 lut 00:29
Trivial:
Używaj intów. Arytmetyka liczb całkowitych załatwia sprawę. Mamy zależność:
r = k/n ← dzielenie całkowitoliczbowe.
gdzie n − bieżący nominał
k − bieżąca kwota
r − potrzebna ilość nominału n
Aby wyznaczyć następną kwotę możemy napisać:
k' = k − r*n.
I to w zasadzie wszystko czego Ci potrzeba. Próbuj.
11 lut 01:15
Tesla: okej dzięki wielkie !
11 lut 12:26
Tesla: omg podałeś mi jak na tacy a dalej nie umiem tego zrobić..myśle że programowanie ma to do
siebie że urzeczywistnienie nawet najbardziej oczywistego pomysłu jest znakomita definicja
słowa frustracja. Jak to powinno wyglądać w czerwonym polu? Ogólna struktura mojego
programu wygląda tak:
#include <stdio.h>
int main(void)
{
int podanasuma, dwadziescia, dziesiec, piec, jeden ;
printf("podaj sume pieniedzy:");
scanf("%d", &podanasuma);
dwadziescia = (podanasuma / 20);
printf("banknoty 20: %d\n", dwadziescia);
dziesiec = ( wzór na kolejne kwoty );
printf("banknoty 10: %d\n", dziesiec);
piec = ( );
printf("banknoty 5: %d\n", piec);
jeden =( );
printf("banknoty 1: %d\n", jeden);
return 0;
}
14 lut 18:00
14 lut 23:44
Tesla: ok spoko,dziękuje Ci, do pętli jeszcze nie dotarłem, ale jest blisko, naucze się i
przeanalizuję

To dopiero 3 program więc kaleczę niemiłosiernie język C

Od czegoś trzeba zacząć.
15 lut 01:00
Trivial:
W takim razie wyciąłem wszystko co mogło sprawić problem:
http://ideone.com/A6OJEJ
bloki { } oznaczają zasięg zmiennych (
n z pierwszego bloku to zupełnie inna zmienna niż
n z drugiego bloku, itd − one się nie widzą

)
15 lut 01:11
tn: pachnie tutaj problemem wydawania reszty!
Programowanie dynamiczne!
Potrafisz wydać 0 zł.....
Jeśli będzie potrzeba spróbuję jutro pomóc.
Pozdrawiam.
15 lut 01:15
Trivial:
tn, algorytm zachłanny jest jeszcze lepszy niż programowanie dynamiczne.
15 lut 01:17
tn: ale czy zawsze ta dobry wynik ?
15 lut 01:20
Trivial:
W tym wypadku tak. Algorytm zachłanny przy wydawaniu reszty nie działa tylko dla "dziwnych"
nominałów. Z tego co pamiętam, normalne nominały: (1,2,5,10,20,50,100,200) są ok.
15 lut 01:26
tn: W takim razie moje niedopatrzenie. Masz oczywiscie rację, że zachłann będzie tutaj lepszy

pozdro.
@Trivial, jakie są prog na infe na AGH?
Pisałe maturę z inf?
15 lut 01:28
Trivial:
Matury z inf nie pisałem.
Na AGH chyba każdy wydział ma kierunek z informatyką w nazwie, więc musisz najpierw zastanowić
się gdzie pójść (albo zobaczyć progi dla wszystkich kierunków).
15 lut 01:30
Tesla: z pętlami to lepiej wygląda, tylko to ćwiczenie zostało trochę przed pętlami podane

Ale
dziękuje strasznie

W książce troche późno wprowadzają pętle a dają zadania w których pętle
uprościłby życie
15 lut 01:33
tn: wydział matematyki i informatyki, albo coś takiego?
15 lut 01:34
tn: Tutaj rzeczywiście zachlanny zdaje egzamin.
15 lut 01:38
tn: Gdybyśmy dysponowali jeszcze nominałem 4 byśmy już mieli kłopot!
15 lut 01:39
Trivial: tn, poszukaj sobie w necie informacji o wydziałach i kierunkach. Naprawdę jest tego
mnóstwo.

Progi też można gdzieś tam pewnie znaleźć.
15 lut 01:43
Tesla: na AGHu masz chyba 1000 pkt max, kumpel jak składał to musiał mieć ponad 900 żeby się dostać na
infe.
15 lut 01:45