matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Basiek:
Całka! Naszła mnie. I nęka.
1
dt
dt
∫
dx= | e
x
=t e
−x
=t
−1
e
x
dx= dt dx=
| =∫
=...
e
x
+e
−x
t
t(t+t
−1
)
Podpowiedź?
11 lut 00:26
pigor:
dt
,,, , no to dalej w mianowniku : ...= ∫
, a to całka elementarna . ...
t
2
+1
11 lut 00:34
Basiek:
=arctgt+C= arctge
x
+ C Dziękuję! Całki były dawno. Część wiedzy już wyparowała.
11 lut 00:37