pochodne drugiego rzedu
Smutny: Witajcie
Skad wiedziec kiedy rośnie ona a kiedy maleje majac obliczona druga pochodna?
10 lut 23:54
PW: "Ona" to kto?
10 lut 23:56
Ajtek:
Witaj
PW 
.
Może ma na myśli Yoko
Ono.
I z trzeciej pochodnej nie wiem kiedy "Ona" rośnie, a kiedy maleje

.
10 lut 23:59
Smutny:

mam zadanie
y=x
3−2x
2−4x
y'=3x
2−4x−4 z tego wyszlo , że'1
x1=−
23
x2=2
nastepnie obliczylem
y"=6x−4
6x−4=0
x=
23
i mam nastepnie zrobic tabelke w ktorych przedzialach f' i f" ma + badz −
rzepraszam za jakos rysunku ale prosze o pomoc kiedy rosnie i kiedy maleje bo nie wiem.
11 lut 08:49
Aga1.:

Oto wykres funkcji f.
Obliczenia masz poprawne.
f↗(2,
∞)
W pierwszych dwóch przedziałach pierwsza pochodna jest dodatnia, a w trzecim ujemna
11 lut 09:09
Smutny: a jak sprawdzic czy f 2 jest dodatnie czy ujemne?
11 lut 09:12
Smutny:

jeszcze taki oto rys ktory robilismy na zajeciach do tego zad nie wiem kiedy jest prosta ↗ a
kiedy ↖ jest skad wiadomo kiedy ↗ a kiedy↖
11 lut 09:27
Aga1.:

Odpowiedziałeś sobie sam na pytanie z godz.9:12.
Monotoniczność
Badamy znak pierwszej pochodnej na podstawie wykresu
| | 2 | | 2 | |
f<0 dla x∊(− |
| ,2), a zatem f↘(− |
| ,2) |
| | 3 | | 3 | |
11 lut 09:36
Aga1.: Powinno być f'(x)<0
11 lut 09:38
Smutny: a drugiej pochodnej jak badamy znak?
11 lut 09:38
Smutny: a drugiej pochodnej jak badamy znaki?
w ktorym przedziale dodatnie a w którym ujemne?
11 lut 09:46
Aga1.: Rysujesz wykres drugiej pochodnej i zaznaczasz na wykresie , gdzie są plusy, a gdzie minusy.
Patrz Twój rysunek z godz.9:27.
11 lut 09:47
ogipierogi: Druga pochodna jest raczej do określania wklęsłości/wypukłości i punktów przegięcia.
11 lut 09:48
ogipierogi: Co do badania znaku pochodnej I rzędu, to dla części wykresu nad Osią OX jest to plus, a pod
osią OX jest to minus.
Tak najprościej sobie to przyswoić. Oczywiście potrzebne jest narysowanie schematu wykresu na
osi OX.
11 lut 09:50
Smutny: a skad wiedziec kiedy 2 pochodna jest wklesla a kiedy wypukla?
11 lut 10:00
Smutny:

czy ja dobrze rozumie jezeli mam np
f"=6x−4
6x−4=0 bo przed 6 jest + rys.1
x=
23
f"=−6x+12
−6x+12=0 bo przed 6 jest minus
x=2
11 lut 10:40
Smutny:

f"=−6x+12
−6x+12=0 bo przed 6 jest minus
x=2
11 lut 10:44
Smutny: czyli w pierwszym rys rosnie a w drugim maleje?
11 lut 10:45
smtuny: czyli w pierwszym rys rosnie a w drugim maleje?
11 lut 13:47