`
Artur: rów. diofantyczne
8x+3y=91
NWD(8,3)=1 tak mi wyszło
natomiast x0=−1 i y0=3
Proszę o sprawdzenie
10 lut 23:04
Kamcio :): chyba jakiś błąd się wkradł, na pewno dobrze przepisane?
10 lut 23:47
PW: 8.8 + 3,9 = 91
Zupełnie nie pamiętam teorii, ale dla mnie podstawowym rozwiązaniem jest para (8,9). Co
oznaczają (−1,3)?
10 lut 23:51
11 lut 07:39
Janek191:
8x + 3y = 91
NWD( 8; 3) = 1
1 I 91
Wtedy
xo = −1 i y0 = 33
oraz
a1 = − 8 / 1 = − 8
b1 = 3/1 = 3
zatem
x = x0 + b1*t = − 1 + 3 t
y = yo + a1 *t = 33 − 8 t
========================
11 lut 09:05
zombi:
11 lut 09:09