geometria
Nutka: punkty A=(1;−3) i B=(9;1) sa sasiednimi wierzchołkami prostokąka. wierzchołki C i D należą do
prostej L2 oraz do prostokąta ABCD.
a)wyznacz równania prostych, w których zawarte są boki BC i AD tego ptostokąta
b)wyznacz współrzędne wierzchołków C i D tego prostokąta.
10 lut 22:59
Michał: powiedz czego dokładnie nie rozumiesz w tym zadaniu?
10 lut 23:05
Gustlik:

ad a − bardzo prosto: liczysz współczynnik kierunkowy prostej AB z wektora.
A=(1;−3)
B=(9;1)
AB
→[9−1, 1−(−3)]=[8, 4]
Proste AD i BC jako prostopadłe do AB mają a
2=−2.
Czyli ich równania to y=−2x+b
Podstawiam współrzędne A
−3=−2*1+b
b=−1
y=−2x−1 ← pr. AD
Podstawiam współrzędne B
1=−2*9+b
1+18=b
b=19
y=−2x+19 ← pr. BC.
ad b) − za mało danych, np. na temat prostej L2, potrzebna byłaby jakaś informacja, np. do
wyznaczenia równania prostej L2, długość boku AD lub BC, współrzędne punktu przecięcia
przekątnych prostokąta itp.
10 lut 23:48
pigor: ... lub np. tak:
a) AB
→= [9−1,1+3]= [8,4]= 4[2,1] , to
AD : 2x+y+C=0 i 2−3+C=0 ⇒
2x+y+1=0 ,
BC : 2x+y+C=0 i 18+1+C=0 ⇒
2x+y−19=0 − szukane proste .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) piszesz o prostej L
2 i myślę że zapomniałeś ją podać, wtedy szukane wierzchołki
C, D to punkty przecięcia tej prostej i wyznaczonych prostych BC, AD odpowiednio . ...
11 lut 00:21
Nutka: Dzięki za rozwiązania, zaraz przemyśle.

dzisiaj dowiedziałam się od nauczycielki że
zapomniała nam podać że L2: y=0,5x+1...
11 lut 20:30