planimetria
Overplay: Miara jednego z kątów trójkąta jest równa 30 st. Pole tego trójkąta wynosi √3, a promień
okręgu opisanego jest równy 2. Oblicz promień okregu wpisanego w ten trójkąt.
10 lut 22:57
Overplay: jedynie co to z tw sin wychodzi mi ze bok naprzeciw kata 30st ma dlugosc 2 i nie wiem co dalej
10 lut 23:14
Mila:

a=2 to policzyłeś, potrzebne są jeszcze boki aby skorzystać z wzoru
| | 1 | |
P= |
| (a+b+c)*r, gdzie r− promień okręgu wpisanego |
| | 2 | |
bc=4
√3
z tw. cosinusów
a
2=b
2+c
2−2bccos30
4=b
2+c
2−12
b
2+c
2=16
bc=4
√3 masz uklad, rozwiąż.
Może jest inny łatwiejszy sposób.
10 lut 23:50