;)
stilla sanguinis: przedstaw pierwiastki równania z2−(3−i)z+4−3i=0 w postaci a+bi, gdzie a,b ∊R
10 lut 22:05
Mila: licz Δ jak w równaniu kwadratowym.
10 lut 22:39
stilla sanguinis: Δ= (3−i)2−4(4+3i)=9−6i+i2−16−12i=−18i−8 i2=−1
√Δ=√−18i−8
x1= (3−i−√−18i−8)/ (6−2i)
10 lut 22:48
stilla sanguinis: i to będzie już koniec (jak jeszcze policze x2) czy cos jeszcze trzeba zrobić?
10 lut 22:49
stilla sanguinis: znaczy sie x1= (3−i−√−18i−8)/2
lecz pomimo wszystko nie wiem jak to przerobic do postaci a+bi
10 lut 22:54
Krzysiek: √−18i−8=x+yi
stronami do kwadratu i wyliczasz ,x,y
10 lut 22:57
Mila:
W Δ masz pomyłkę.
Δ=9−6i−1−16+12i =−8+6i=(1+3i)
2
√Δ=1+3i
| | 3−i−1−3i | | 3−i+1+3i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2−4i | | 4+2i | |
z1= |
| =1−2i lub z2= |
| =2+i |
| | 2 | | 2 | |
10 lut 22:59
stilla sanguinis: czemu √Δ równa się x+yi twoim zdaniem?
10 lut 23:00
stilla sanguinis: Mila dziękuję bardzo za pomoc

Pozdrawiam
10 lut 23:03
Mila: Przećwicz to, co
Krzysiek zaczął, to jest ważny sposób obliczenia pierwiastka.
10 lut 23:16