funkcja liniowa
fukcja liniowa: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(−3; −1) i prostopadłej do prostej l :
a) l:y= −6
b) l:x= 11
10 lut 21:54
Janek191:
P = ( − 3; − 1 )
a)
l : y = − 6 − jest to równanie prostej równoległej do osi OX
zatem prosta do niej prostopadła musi być równoległa do osi OY
czyli być postaci x = a , ale ma przechodzić przez punkt P , więc a = − 3
Odp. x = − 3
================
b)
l : x = 11 − jest to równanie prostej równoległej do osi OY
Prosta prostopadła będzie równoległa do osi OX, więc
Odp. y = − 1
==============
10 lut 22:23
10 lut 22:25