macierze
busia: Witam, poprawka z maty:( pomóżcie proszę!
1.Dla jakich wartości parametrów a i b układ wektorów
a)(2,0,−b), (2a
2,4b,b), (b,5,−3b) jest liniowo zależny.
b)(−2a
2,0,−3b), (a,2,−4),(0,3a,5) jest liniowo zależny
2.Wyznacz macierz x z równania x*(3 −2)= (4 −6)
(8 −7) (−5 −11)
te podwójne nawiasy u góry i na dole w 2 zad. to chodzi mi o zwyczajną macierz 2x2 ale nie wiem
jak to tu napisać
9 lip 10:31
Basia: Może Bogdan,As albo Bliźniak spróbują.Ja już muszę kończyć. Sorry.
9 lip 11:51
busia: Pomocy
9 lip 11:52
busia: jasne i tak dzięki
9 lip 11:53
busia: no i jak da się coś z tym zrobić

? zostały jeszcze 3 godz do poprawki...
9 lip 11:56
Basia:
x*A = B
(x*A)*A−1=B*A−1
mnożenie macierzy jest łączne
x*(A*A−1)=B*A−1
x = B*A−1
9 lip 13:04
busia: moja matematyka pozostawia wiele do życzenia, ale coraz bardziej zaprzyjaźniam się z
"królową"

Basiu dziękuję Ci, bardzo mi pomogłaś

!
9 lip 13:11