jak to obliczyc
wojtek: (ctg255−ctg555)(795+ctg195)
10 lut 21:22
wojtek: ctg przy 795
10 lut 21:23
Dominik: wzory redukcyjne
10 lut 21:26
wojtek: w jaki sposób pomożesz?
10 lut 21:26
10 lut 21:28
wojtek: dalej nie wiem pozmóz
10 lut 21:32
Dominik: pozamieniaj to na katy z I cwiartki. dalej przydadza sie wzory na tangens sumy katow.
10 lut 21:35
Janek191:
ctg 255o = ctg( 180o + 75o) = ctg 75o
ctg 555o = ctg (3 * 180o + 15o ) = ctg 15o = tg 75o
ctg 795o = ctg ( 4*180o + 75o ) = ctg 75o
ctg 195o = ctg ( 180o + 15o ) = ctg 15o = tg 75o
Podstawiamy i wyliczamy .
10 lut 22:38