funkcje
oreo: Jak mam sie zabrac za to zadanie ?
Dane są funkcje f(x)= √x+1 i g(x)=log x. Znaleźć:
i mam kilka wariantów:
f(g(x)), g(f(x)), f(f(x)), g(g(x))
Jak sie za to zabrać?
10 lut 21:05
Beti: f(g(x)) −−> do wzoru funkcji f w miejsce x wstawiasz funkcję g, czyli:
f(g(x)) = √logx+1
następne spróbuj sam/−a
10 lut 21:12
Janek191:
f(x) = √ x + 1 ; x ≥ − 1
g(x) = log x ; x ≥ 0
f(g(x)) = f( log x) = √ log x + 1
g(f(x)) = g( √ x + 1) = log ( √ x + 1 )
f( f(x)) = f( √x + 1 ) = √( √x + 1) + 1
g ( g(x)) = g( log x) = log{log x}
10 lut 21:14
Aga1.: g(g(x))=g(logx)=log(logx)
10 lut 21:15
Aga1.: g(x)=logx, x>0
10 lut 21:16
Janek191:
g(x) = log x ; x > 0 , a nie jak napisałem pomyłkowo x ≥ 0
10 lut 21:31