Proszę wytłumaczcie mi 2 zadania z funkcji kwadratowej
Bogi1994: | | ⎧ | x2−4 dla x<2 | |
| f(x) | ⎩ | −x2+4x dla x≥2 |
|
Na podstawie tego mam znaleźć miejsca zerowe , jak? ma wyjsc x=−2 i 4
a drugie zadanie to
mam p=2 i q=4 i na podstawie tego mam podać wzór funkcji kwadratowej.
Sprowadziłam to do postaci kanonicznej F(x)=a(x−2)
2 +4 ale nie wiem jak obilczyc a.
W odpowiedziach wzór wyglada następująco f(x)=−0,75x
2 +3x+1
10 lut 20:56
Dominik: 1. przyrownujesz funkcje do zera i sprawdzasz czy wyliczony x znajduje sie w odpowiednim
przedziale. jesli tak − jest to miejsce zerowe
2. za malo danych, przepisz cale polecenie
10 lut 21:01
Bogi1994: Tylko tyle mam w zadaniu
Polecenie brzmi :Wyznacz wzor funkcji mając dany wierzchołek paraboli W(2,4).
10 lut 21:04
Dominik: no to f(x) = a(x − 2)
2 + 4 i to byloby na tyle.
10 lut 21:05
Bogi1994: tylko ze w odpowiedziach jest f(x)=−0,75x2 +3x+1
10 lut 21:06
Dominik: nie ufaj odpowiedziom.

ew pomijasz jakas tresc polecenia, ale mowisz, ze nie.
10 lut 21:07