napisz równanie normalne płaszczyzny-POMOCY
kika: Zad 1 Napisz równanie normalne płaszczyzny prostopadłej do wektora u = [3,−2,3] i przechodzącej
przez punkt P = (1,−2,1).
Zad 2 Oblicz pochodna funkcji
a) y=2x
3+2
3√2−
5x2
b) y=2xcosx
c) y=
√3x2−x
Zad 3 Zbadaj monotoniczność z znajdz ekstremum funkcji y=2x
3−24x
Zad 4 Wyznacz dziedzine funkcji
b)
√x2+y2−25
Zad 5 Wyznacz ekstremum lokalne funkcji
f(x,y)=x
2−6xy+y
3+3x+6y
Zad 6 Oblicz C=(A−2B)D
T
A= [1 −2 0 ] B [1 2 −1 ] D[ 1 0 2]
[1 1 0 ] [ 0 1 2 ] [ 1 2 2]
9 lip 00:09
AS: Zad 1 Napisz równanie normalne płaszczyzny prostopadłej do wektora
u = [3,−2,3] i przechodzącej przez punkt P = (1,−2,1).
Równanie normalne płaszczyzny
x*cosα + y*cosβ + z*cosγ − p = 0 (p >= 0)
gdzie
cosα = ux/√ux2 +uy2+uz2
cosβ = uy/√ux2 +uy2+uz2
cosγ = uz/√ux2 +uy2+uz2
W zadaniu: ux = 3 , uy = −2 , uz = 3 √ux2+uy2+uz2 = √22
cosα = 3/√22 cosβ = −2/√22 cosγ = 3/√22
Równanie normalne płaszczyzny
3*x/√22 −2*y/√22 + 3*z/√22 − p = 0
Wyznaczam wartość p,wstawiając za x,y,z współrzędne podanego punktu
3*1/√22 − 2*(−2)/√22 + 3*1/p(22} − p = 0
10/√22 − p = 0 ⇒ p = 10/√22
Wstawiam p do równania płaszczyzny
3*x/√22 − 2*y/√22 + 3*z/√22 − 10/√22 = 0
Mnożąc stronami przez √22 otrzymamy szukane równanie płaszczyzny
3*x − 2*y + 3*z − 10 = 0
9 lip 10:05
AS:

zad 4a)
Logarytm określony jest dla argumentów dodatnich,stąd warunek
y − x > 0 ⇒ y > x
Pierwiastek st.2−ego określony jest dla argumentów dodatnich
3 − x > 0 (nie może być = 0 z uwagi na mianownik)
x < 3
Dziedzina:
x < 3 i y > x
9 lip 10:36
AS: Zad 4b)
Równanie pod pierwiastkiem określa okrąg.
Naszkicować wykres i zobaczyć w jakim zakresie zmienia się x.
9 lip 10:39
AS: Zad 5.
Odsyłam do postu 18603 lub 18421.
Tam jest dokładnie opisane jak rozwiązać zadania tego typu
9 lip 10:59
AS: Zad 6 Oblicz C = (A−2B)DT
A= [1 −2 0 ] B = [1 2 −1 ] D = [ 1 0 2]
[1 1 0 ] [ 0 1 2 ] [ 1 2 2]
2*B = 2*[1 2 −1] = [2 4 −2]
[0 1 2] [0 2 4]
W = A − 2*B = [1 −2 0] − [2 4 −2] = [1 − 2 −2 − 4 0 + 2] =
[1 1 0] [0 2 4] [1 − 0 1 − 2 0 − 4]
= [−1 −6 2]
[ 1 −1 −4]
[1 1]
DT = [0 2]
[2 2]
W*DT = [−1 −6 2] [1 1] [−1*1 −6*0 2*2] = [−1 0 4]
[ 1 −1 −4] * [0 2] = [ 1*1 −1*2 −4*2] [ 1 −2 −8]
[2 2]
9 lip 11:40
kika: As jestem nowa na forum i nie bardzo wiem jak się tu poruszać, jak mam znaleźć te posty o
których pisałeś
9 lip 17:22