matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
statystyka
stata:
dobrac stałą tak aby funkcja byla gestoscia rozkladu probabilistycznego,wyznaczyc dystrybuante 0 dla x≤1
c
f(x)=
dla x>1
x
5/4
10 lut 20:56
stata:
10 lut 21:03
stata:
10 lut 21:21
ff:
funkcja gęstości musi całkować się na (−inf,inf) do 1 ∫
−∞
∞
f(x) dx = 1 c ∫
1
∞
x
−
5
4
dx = 1
1
c =
4
dystrybuanta: F(x
0
) = ∫
−∞
x
0
f(x) dx dla x
0
≤ 1 F(x
0
) = 0 dla x
0
> 1
1
F(x
0
) =
∫
1
x
0
x
−
5
4
dx
4
1
F(x
0
) =
∫
1
x
0
x
−
5
4
dx
4
1
F(x
0
) =
4(1 − {x
0
}
−
1
4
)
4
F(x
0
) = 1 − x
0
−
1
4
10 lut 21:27