:)
stilla sanguinis: równania i nierówności z logarytmem
1) log4(x+3)−log4(x−1)=5−log416
2) log1/3 (4x+1)>−2−log1/3 (2x−3)
ta 1/3 to podstawa nie wiem czemu tak dziwnie się zapisuje
3) 3log3(x)+2log9(√x)<2
tego ostatniego kompletnie nie wiem jak zrobić
pomóżcie dobrzy ludzie
10 lut 20:44
Dominik: zapisz swoje starania
10 lut 20:48
10 lut 20:48
stilla sanguinis: 1) log4(x+3)−log4(x−1)=log445−log416
(x+3)/(x−1)=256/16
(x+3)/(x−1)=16
x+3= 16x−16
15x=19
x=19/15
a w odpowiedziach jest −1+2√17
co robię źle?
10 lut 20:52
stilla sanguinis: dzięki wielkie huehuehue czasami proste rozwiązania przychodzą najtrudniej
10 lut 20:55
Dominik: gdzie dziedzina

juz 2 linijce blad: 4
5 = 1024 ≠ 256
10 lut 20:57
stilla sanguinis: po poprawie jakże krytycznego błędu z mojej strony i dopisaniu dziedziny nadal nie wychodzi mi
tak jak w odpowiedziach
10 lut 21:00
Dominik: zapisz obliczenia
10 lut 21:03
Dominik: | | 67 | |
jesli rownanie rzeczywiscie jest takie jak zapisales to w odp jest blad. x = |
| |
| | 63 | |
10 lut 21:04
Mila:
log4(x+3)+log4(x−1)=log445−log416
ma rozwiązanie x=−1+2√17
10 lut 22:51
Mila:
2)
log
1/3 (4x+1)>−2−log
1/3 (2x−3)
4x−1>0 i 2x−3>0⇔
log
1/3 (4x+1)>log
1/39−log
1/3 (2x−3)⇔
log
1/3 (4x+1)+log
1/3 (2x−3)>log
1/39
log
1/3 [(4x+1)*(2x−3)]>log
1/39⇔
| | 3 | |
8x2−10x−3<9 i x> |
| dokończ |
| | 2 | |
11 lut 17:14