Statystyka, pomocy
Send: Dobry wieczór, potrzebuję pomocy w dwóch zadaniach ze statystyki...kompletnie tego nie
rozumiem,a mam już ostatnie podejście aby zdać egzamin.
Zadanie brzmi:
Wykonano badania liczby cykli przy wielokrotnym rozciąganiu do momentu zerwania przędzy
wełnianej dla 40 odcinków przędzy i otrzymano średnią wytrzymałość w odcinku przędzy (w
liczbie cykli) 4147 oraz wariancję 9800. Na poziomie istotności α = 0,05 zweryfikować
hipotezę, że liczba cykli potrzebna do zerwania przędzy tego gatunku jest równa 4000, wobec
hipotezy alternatywnej, że średnia jest różna od 4000, przy założeniu, że wytrzymałość odcinka
przędzy ma rozkład normalny.
Drugie zaś:
Zbadano 10 kawałków stali ze względu na granicę plastyczności mierzoną w kg/m3 i otrzymano
następujące wyniki: 3570, 3700, 3650, 3590, 3720, 3710, 3550, 3720, 3580, 3630. Zakładając, że
granica plastyczności stali ma rozkład normalny, zweryfikować hipotezę, że wartość przeciętna
granicy plastyczności wynosi 3600. Przyjąć α = 0,01.
Czy ktoś pomoże? Ja kompletnie nie wiem jak się za to zabrać

Pozdrawiam licząc na pomoc.
10 lut 20:34
Send: odświeżam .. i liczę na pomoc
10 lut 20:57
ff: moja statystyka jest już trochę zakurzona, ale najpierw musimy zdecydować się na test − potem
jest już z górki

machineria idzie tak:
− wybieramy test
− obliczamy statystykę testową
− budujemy przedział ufności w zależności od hipotezy alternatywnej (lewo/prawo/obu−stronny)
− sprawdzamy czy wartość obliczonej statystyki testowej mieści się w przedziale ufności
− wnioski
10 lut 22:01
Send: O dziękuję za odzew, problem polega w tym, że w ogóle nie mogę zrozumieć tych tablic i
odczytywania ich, a co za tym idzie, kompletnie nie wiem jak właśnie wybrać test

to już
będzie moja ostatnia poprawka, za każdym razem mój wynik końcowy wynosi 10 pkt, a na
zaliczenie egzaminu na 3 potrzebuje 12......nie potrafię obliczyć tych dwóch zadań, a one
często się pojawiają. Nie wiem jak się za nie zabrać. Mimo wszystko bardzo dziękuję za
odpowiedź.
10 lut 22:05
ff: pierwsze to test istotności dla wartości oczekiwanej
próba jest duża (n > 30)
m
0 − nasza hipotetyczna wartość oczekiwana
H
0: m = m
0
H
1: m ≠ m
0
Y − średnia arytmetyczna X ( X z kreską na górze, nie umiem tu tego wyświetlić ... )
S − odchylenie standardowe
n − liczebność próby
wszystko mamy dane − obliczamy:
| | 4147 − 4000 | |
Z = |
| √40 = 9.39 |
| | √9800 | |
teraz budujemy przedział ufności (H
1 jest różne − więc będzie obustronny)
wartość statystyki testowej nie powinna być większa od wartości krytycznej z
α (kwantyl α
rozkładu normalnego) ( α mamy − musimy znaleźć z
α)
P( |Z| ≥ z
α ) = α
| | α | |
w naszym przypadku F (z0,05 ) = 1 − |
| (bo ma być dwustronny) |
| | 2 | |
F ( z
0,05 ) = 0.975
odczytujemy z tablic:
z
0,05 = 2,8
sprawdzamy:
9.39 > 2,8
czyli odrzucamy H
0, różnica jest zbyt duża
10 lut 22:34
Send: Dziękuję pięknie! Naprawdę, nawet nie wiesz jak bardzo
11 lut 10:25
Send: Drugie zaś:
Zbadano 10 kawałków stali ze względu na granicę plastyczności mierzoną w kg/m3 i otrzymano
następujące wyniki: 3570, 3700, 3650, 3590, 3720, 3710, 3550, 3720, 3580, 3630. Zakładając, że
granica plastyczności stali ma rozkład normalny, zweryfikować hipotezę, że wartość przeciętna
granicy plastyczności wynosi 3600. Przyjąć α = 0,01.
Czy z tym zadaniem również znajdzie się osoba, która wie cokolwiek na ten temat? Z góry
dziękuję.
11 lut 11:02
W.xxx.w: WITAM
potrzebuje pomocy w paru zadaniach na egzamin:
1. Zaobserwowane zostaly nastepuja wartosci pewnego zjawiska 1; 8; 4; 5; 4; 7; 4; 4; 8; 7.
a) (4%) Wartosc srednia wynosi ................
b) (4%) Wariancja wynosi ................
c) (4%) Odchylenie standardowe wynosi ................
d) (4%) Wskaznik asymetrii wynosi ................
e) (4%) Dominanta wynosi ................
2 Uzupenij tabel.ke
LICZBA LICZBA CZESTOSC LICZEBNOSĆ CZESTOSĆ
BŁĘDÓw STRON STRON SKUMULOWANA SKUMULOWANA
0 1
1 3
2 2
3 0
4 3
5 1
SUMA:
3.
Lata 1999 2000 2001 2002 2003
Produkcja 100 120 138 149 156
Wskaznik (rok poprzedni=1,00) . 1,2 1,15 . 1,05
Wskaznik (rok 1999=1,00) 1 1,2 1,38 1,49 .
Dynamie produkcji rolniczej w pewnym kraju w latach 1999−2003 charakteryzuj¡ dwa cagii indeków
prostych:
Na podstawie tabeli odpowiedz:
a) (5%) Ile w porównaniu do 1999 roku wzrosla/spadla produkcja? Dlaczego?
b) (5%) Zinterpretuj wartosc indeksu lancuchowego w roku 2003.
c) (5%) Zinterpretuj wartosc indeksu jednopodstawowego w roku 2001.
d) (5%) Wyznacz wartosc indeksu lancuchowego w roku 2002.
4. Sondaz opinii publicznej na temat frekwencji oczekiwanej na wyborach wykazal, ze w losowo
wybranej grupie 2500 osób 1600 zamierza uczestniczyc w glosowaniu. Czy na poziomie istotnosci
równym 0,05 mozna przyjac, ze 60% ogolu osób zamierza wziac udzial w wyborach?
5. W zbadanej losowo próbie 120 rodzin zamieszkalych w Warszawie srednie wydatki na mieszkanie
w ciagu miesiaca wynosily 200 z odchyleniem standardowym 80. W 100−elementowej próbie rodzin
zamieszkalych w lodzi srednie wydatki wyniosly 180, a odchylenie standardowe 60. Czy
otrzymane wyniki potwierdzaj¡ przypuszczenie, ze srednie wydatki s¡ wyzsze w Warszawie niz w
lodzi?
6.Przetestowana zostala próbka 9 zarówek trzech róznych typów. Czas dzialania w latach wyniósl
dla typu I: 1; 2; 3, dla typu II: 2; 3; 4, natomiast dla typu III: 3; 5; 4.
Zweryfikowac hipoteze o tym,
ze srednia dlugosc dzialania zarówki jest taka sama dla wszystkich typów na poziomie istotnosci
= 5%
BEBE BARDZO WDZISCZNA ZA JAKOKOLWIEK POMOC
POZDRAWIAM!.
1 lut 19:29