1/ z tw. Pitagorasa w ΔABE |AE|2= 152−92 ⇒ |AE|= 12
w ΔACE |AC|2= 122+52 ⇒ |AC|= 13
|AC|= |AD|+|DC|= y+z= 13
|DB|=x
z tw. Pitagorasa y2=152−x2 i z2=142−x2
odejmując te równania stronami otrzymasz :
| 29 | ||
z2−y2= 29 ⇒ (z+y)(z−y)=29 ⇒ 13(z−y)=29 ⇒ z−y= | ||
| 13 |
| 29 | ||
rozwiąż układ równań: z−y= | ||
| 13 |
2/ środkowe w trójkącie dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
to: |AP|=2x , |PD|=x , x>0 i |BP|=2y , |PE|=y, y>0
i teraz z tw. Pitagorasa
(2x)2+(2y)2= c2 ⇒ 4(x2+y2)= c2
| b | a | |||
(*) (2x)2+y2= ( | )2 i (**)(2y)2+x2= ( | )2 | ||
| 2 | 2 |
| a2 | b2 | a2+b2 | ||||
5x2+5y2= | + | ⇒ 5(x2+y2)= | ||||
| 4 | 4 | 4 |
| 5*c2 | a2+b2 | a2+b2 | ||||
to: | = | ⇒ c= |AB|= √ | ||||
| 4 | 4 | 5 |