rozkład zmiennej losowej
Renata: Linię autobusową obsługuje 5 autobusów. Każdy z nich może w ciągu jednej zmiany ulec awarii z
prawdopodobieństwem 1/5 .Przyjmujemy że zmienna losowa X przyjmuje wartości równe liczbie
autobusów które czasie jednej zmiany uległy awarii. zakładamy że naprawa autobusów
uszkodzonych nie odbywa się w czasie trwania tej samej zmiany podczas której wystąpiła awaria.
Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej X JEJ DYSTRYBUANTĘ F(x). Obliczyć f(0) f(1) f(2)
Proszę o pomoc naprawdę nie czaję tych rozkładów
8 lip 18:21
Basia: Masz tu do czynienia z rozkładem Bernoulie'go.
n=5, p=
15, q=1−p=
45
| | | | 1 | | 4 | |
X = k gdzie k=0,1,...,5 z prawd. pk = | *( |
| )k*( |
| )k |
| | | 5 | | 5 | |
F(x) = 0 dla x<0
dla x∊<0,1)
F(x) = P(X≤x)=P(X=0)=F(0)
| | | |
F(0) = P(X≤0)=P(X=0)= | *(15)0*(45)5 = (45)5 |
| | |
dla x∊<1,2)
| | | |
F(x)=P(X≤x)=P(X=0 ∨ X=1) = P(X=0)+P(X=1)= (45)5 + | *(15)1*(45)4 = |
| | |
(
45)
5 + 5*
15*(
45)
4 =
| 45+5*44 | | 44(4+5) | | 9*44 | |
| = |
| = |
| |
| 55 | | 55 | | 55 | |
itd...................
dla x>5
F(x) = P(X≤x) = 1
8 lip 22:05
Renata: dziękuję

Uratowałaś mi życie

**********************
8 lip 22:33
AS: Sygnalizuję błąd w wzorze
pk = (5)*(1/5)*k*(4/5)5−k
(k)
9 lip 09:22
Renata: a tak już go wyłapałam wcześniej, dzieki
9 lip 09:32