procenty
nat-cze976: Mam pytanie jak zrobić to zadanie ?
Liczbę K zwiększono o a%, a następnie otrzymaną w ten sposób liczbę znowu zwiększono o a%. O
ile procent ostatnia liczba jest większa od liczby K ?
10 lut 20:09
Aga1.: | | a | |
K+a%K=K(1+ |
| ) −−−liczba K zwiększona o a%. |
| | 100 | |
10 lut 20:48
nat-cze976: Wielkie dzieki
10 lut 21:12
pigor: ... , otóż z warunków zadania :
| | (100+a)2 | |
K→ (100+a)%K→ (100+a)%*(100+a)%K= |
| %K= |
| | 100 | |
| | 100+a | |
= ( |
| ) 2% K= (10+0,1a)2%K − szukany procent . ...  |
| | 10 | |
10 lut 23:58