dla jakich wartości parametrów a,b liczba r
lua: dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x),
jeśli:
x4+x3−3x2+(a−b)x+a+2b r=−1
czy mógłby ktoś rozwiązać to hornerem, bo za nic nie wychodzi mi odpowiedź?
10 lut 20:06
Aga1.: Wielomian ten można zapisać też jako
w(x)=(x+1)3(x−c)=(x−c)(x3+3x2+3x+1)=x4+3x3+3x2+x
−3cx3−3cx2−3cx−c=
x4+(3−3c)x3+(3−3c)x2+(1−3c)x−c
i teraz 3−3c=−3⇒c=2−−czwarty pierwiastek wielomianu
Z równości wielomianów
a+2b=−2
a−b=7
10 lut 21:02