granica
agnieszka: proszę o rozwiązanie tej granicy bo mi wychodzi błędny wynik
10 lut 19:48
sushi_ gg6397228:
ile Tobie wychodzi?
10 lut 19:51
10 lut 19:54
sushi_ gg6397228:
i jest ok
10 lut 19:55
agnieszka: a powinno wyjść ∞ ,tak mi się wydaje
10 lut 19:55
sushi_ gg6397228:
nie ma bata;
jezeli liczysz asymptoty, to dla tego zadania dziedzina ∊R
10 lut 19:56
Ajtek:
Jest ok.
10 lut 19:56
huehuehue: dlaczego ∞ ?
10 lut 19:58
darkcarmell: hejka moglibyscie spojrzeć na moje zadania
10 lut 20:02
agnieszka: | | 1 | |
ale jak mi wyszło w lim−>−1− wyjdzie +∞ a w tamtym − |
| to granice jednostronne są |
| | 2 | |
niewłaściwe?
10 lut 20:05
sushi_ gg6397228:
zapisz od poczatku swoje "obliczenia do calego zadania" a nie kawałka
10 lut 20:06
agnieszka: | | 1 | |
trzeba znaleźć asymptoty pionowe f(x)= |
| |
| | 1−x2 | |
Df 1−x
2≠0 x≠−1 x≠1
i do tego liczę granice dla 1 i −1 z lewej i prawej strony tak?
10 lut 20:11
sushi_ gg6397228:
a co zapisalas na samym początku 1+x2 =....
10 lut 20:12
sushi_ gg6397228:
i teraz granice jednostonne beda ∞ i "−∞
10 lut 20:15
agnieszka: myślałam,że jak liczę granicę dla −1 i 1 z prawej strony to zmienia się znak z − na +
10 lut 20:16
agnieszka: a mogę Cie prosić o rozwiązanie tego zadania bo chce mieć pewność jak to wygląda od A do B
10 lut 20:28
sushi_ gg6397228:

tutaj masz wartosci jakie bede z kazdej strony
10 lut 20:29
sushi_ gg6397228:
granica prawostronna w "−1" =
∞
granica prawostronna w "1" =−
∞
granica lewostronna w "−1" = −
∞
granica lewostronna w "1" =
∞
10 lut 20:30
agnieszka: Dziękuje
10 lut 20:33
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
10 lut 20:34