ZMIENNA LOSOWA
Renata: Rzucamy monetą tak długo aż wyrzucimy orła, z tym zastrzeżeniem że bez względu na uzyskane
wyniki liczba rzutów nie może przekroczyć 5. Przyjmijmy że zmienna losowa przyjmuje wartości
równe liczbie rzutów monetą w takim doświadczeniu. Znaleźć rozkład zmiennej losowej jej
dystrybuantę oraz wartość oczekiwaną. Obliczyć F(2), F(4)
Mógłby mi ktoś pomóc z tym zadankiem?
8 lip 18:11
Basia:
X = 1 (w pierwszym rzucie O) p1=12
X = 2 (R,O) p2=14
X = 3 (R,R,0) p3=18
X = 4 (R,R,R,0) p4=116
X = 5 (R,R,R,R,O) p5=132
dla x<1 F(x)=0
dla x∊<1,2) F(x) = P(X≤x) = P(X=1)=12
dla x∊<2,3) F(x)=P(X≤x) = P(X=1 ∨ X=2) = 12+14 = 34
dla x∊<3,4) F(x)=P(X≤x) = P(X=1 ∨ X=2 ∨ X=3)=12+14+18 = 78
dla x∊<4,5) F(x)=P(X≤x) = P(X=1 ∨ X=2 ∨ X=3 ∨ X=4) =
12+14+18+116 = 1516
dla x=5 F(x) = P(X≤5) = 12+14+18+116+132 = 3132
dla x>5 F(x) = P(X≤x) = P(x≤5) = 3132
8 lip 22:23