matematykaszkolna.pl
kąt Seba_xD: Uzasadnij, że kąt między krawędzią i przekatną sześcianu ma miarę mniejszą niż 550.
10 lut 19:32
Seba_xD: pomoże mi ktoś ?
10 lut 20:08
Dominik: jest rysunek?
10 lut 20:13
Aga1.: rysunek
 d a2 
tgα=

=

=2
 a a 
teraz wystarczy skorzystać z tablic.
10 lut 20:16
PW: Narysuj kąt α, o którym mówi zadanie i zauważ, że przekątna sześcianu, krawędź i przekątna ściany bocznej tworzą trójkąt prostokątny (tego na rysunku nie widać, ale wynika z twierdzenia o trzech prostopadłych − krawędź w podstawie jest prostopadła do dwóch krawędzi ściany bocznej, a więc i do jej przekątnej). Z definicji tangensa jest więc
 2a 
tgα =

= 2
 a 
"a" to krawędź sześcianu, a2 − długośc przekątnej ściany bocznej (ta przekątna jest przyprostokątną rozważanego trójkąta) W tablicach sprawdzasz, że tg55°>2, czyli tg55°>tgα i z faktu, że tg jest funkcją rosnącą na
 π 
(0,

) wynika 55°>α.
 2 
10 lut 20:20
PW: Aga1: Właśnie tego rysunku było brak (a nie cierpię tu rysować), mamy komplet, dziękuję.
10 lut 20:22
Seba_xD: Dzięki, teraz zadanie się wydaje proste, bo praktycznie nie trzeba nic liczyć. Tylko gorzej jest niestety wpaść na takie coś emotka
10 lut 20:28
Aga1.: Witaj PW, ja z kolei nie lubię dużo pisać.
10 lut 20:34
PW: Aga1 ,emotka. Śmiałem się, aż rodzina podejrzliwie na mnie zaczęła spoglądać − oczywiście dla siebie zrobiłem rysunek − był identyczny jak Twój, łącznie z oznaczeniami i wybranym "rogiem", a przecież tego nie widziałem pisząc swoje rozwiązanie.
10 lut 21:03
Aga1.: Może jestem Twoim uczniem.
10 lut 21:19
PW: A miałaś nauczyciela matematyka o inicjałach "PW"? Są prawdziwe.
10 lut 21:34