pomoże ktoś to obliczyć?
aaa: Jak to obliczyć?
10 lut 19:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
założenia
krok 2
mnożysz obustronnie przez mianownik
krok 3
rozwiązujesz równanie (wszystki z 'x' na jedną stronę reszta na drugą)
10 lut 19:28
aaa: zrobiłam to tak :
założenie:
x−1=0
x=1
x−2=−
√2(x−1)
x−2=−
√2x+
√2
x+
√2x=
√2+2
i dalej utknęłam bo nie wiem co mam zrobić z tymi pierwiastkami?
10 lut 19:32
huehuehue: co do zalozen to x≠1 a nie x=1
10 lut 19:35
aaa: tak wiem, ale co zrobić z tymi pierwiastkami?
10 lut 19:37
huehuehue: wylacz x po lewej i pomnoz przez nawias
10 lut 19:39
huehuehue: poprawka podziel
10 lut 19:39
aaa: nie wiem jak to zrobic... obliczy mi ktos ten pierwszy przyklad chociaz zebym zobaczyla na
przykladzie?
10 lut 19:58
Krzysiek : x+√2x=√2+2
x(1+√2)=√2+2
x=...........
10 lut 20:14
Krzysiek : | | √2+2 | |
x= |
| teraz usuwamy niewymiernosc z mianownika i mamy
|
| | 1+√2 | |
| √2+2 | | 1−√2 | |
| * |
| i licz dalej |
| 1+√2 | | 1−√2 | |
10 lut 20:23