Kombinatoryka
PuRXUTM: Doświadczenie losowe polega na trzykrotnym rzucie sześcienną kostką do gry. Zdarzenie A polega
na wypadnięciu za każdym razem liczby oczek większej od 4, zaś B jest zdarzeniem polegającym
na wypadnięciu co najmniej raz liczby oczek niepodzielnej przez 3. Przyjmijmy, że zbiorem
zdarzeń elementarnych jest zbiór trzywyrazowych ciągów (a,b,c) takich że a,b,c∊{1,2,3,4,5,6}.
Oblicz, ile zdarzeń elementarnych sprzyja zdarzeniu:
a) A
b) B prim, dopełnienie zbioru B
c) B
d) A∩B prim
e) A∪B prim
mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie ?
10 lut 19:21
PuRXUTM: help
10 lut 20:02
Mila: a)
A− za każdym razem wypadnie liczba oczek wieksza niż 4 (czyli 5 lub 6)
(XXX) w pierwszym rzucie na 2 sposoby, w drugim na 2 sposoby, w trzecim na 2 sposoby
|A|=2*2*2=8
Aby lepiej zrozumieć, wypisz
b) B'− w żadnym rzucie nie wypadnie liczba oczek niepodzielna przez 3, czyli wypadnie 3 lub 6
|B'|=2*2*2=8
Wypisz
c) próbuj sam dalej
10 lut 21:26
PW: Ω jest zbiorem wszystkich ciągów 3−elementowych o wartościach w {1,2,3,4,5,6}. Wartości mogą
się powtarzać − są to 3−elementowe wariacje z powtórzeniami, moc zbioru Ω to 63.
A − "za kazdym razem wypadła liczba oczek większa od 4"
A = {(5,5,5), {5,5,6}, (5,6,5), (6,5,5) (6,6,6), (6,6,5), (6,5,6), (5,6,6)} − A ma 8 elementów.
B − "co najmniej raz wypadła liczba oczek niepodzielna przez 3"
B' − "za każdym razem wypadały liczby oczek podzielne przez 3"
B' = {(3,3,3), (3,3,6), (3,6,3), (6,3,3), (6,6,6), (6,6,3), (6,3,6), (3,6,6)} − B ma 8
elementów
B to wszystkie ciągi 3−elementowe, w których żaden wyraz nie jest trójką ani szóstką −
wypisywać nie warto, ale policzyć nietrudno ile elementów ma B − są to ciągi (wariacje)
3−elementowe o wartościach w {1,2,4,5} − ciągów takich jest 43
A∩B prim policzysz na pewno (nie będę, bo nie wiem, czy "prim" jest tylko po B, czy miał być
nawias: (A∩B)', podobnie w e).
10 lut 21:29
PW: @Mila:

Znowu byłem o 3 minuty gorszy, pora na emeryturę (ale nie chcą dać).
10 lut 21:31
Eta:
Ode mnie po........

dla
Mili i
PW
Pozdrawiam
10 lut 21:33
10 lut 21:49
PuRXUTM: w sumie chyba to można zrobić na 2 sposoby... prawda ? że jest ważna kolejność i nie
10 lut 21:50
Mila: Pomyśl, dlaczego może się powtarzać.
PW , wyręczyłeś PUR...i wypisałeś, a mnie nie chciało się.Chciałam zmusić młodego kolegę
do pracy twórczej.
Pozdrawiam wszystkich.
10 lut 21:55
PuRXUTM: ale mi chodzi o kolejność, przepraszam, pierwszy post źle sformułowałem...
Ja sobie Milu to wypisywałem, tylko robiłem sobie na różne sposoby, bo nie wiem czy ważna tu
kolejność czy nie...
10 lut 21:58
Mila: Ważna.
10 lut 22:01
PuRXUTM: a możesz powiedzieć dlaczego ? bo mi się cały czas wydaje że nie....
10 lut 22:02
PW: Gdybyś tylko grał z kimś w kości i liczyłoby się kto ma więcej, to rzeczywiście kolejność nie
jest ważna. Jednak chcąc policzyć prawdopodobieństwa poszczególnych zdarzeń musisz uwzględnić
kolejność. Gdyby nie, to zdarzenie "wypadły dwie szóstki trójka" i zdarzenie "wypadły 3
piątki" zdawałyby się tak samo ważne, w obu suma oczek jest równa 15. Tymczasem to pierwsze
zdarza się trzykrotnie częściej.
Trudno inaczej opisać to zjawisko niż uwzględniając kolejność. Na wszelki wypadek wyobrażaj
sobie rzucanie czarną, biała i zieloną kostką i zapisuj zawsze w tej kolejności mimo
bezładnego padania kostek na sukno..
10 lut 22:17
Mila: Masz trzykrotny rzut kostką.To już sugeruje ,że ważna kolejność.
Niezależnie co wypadnie za pierwszym razem, to za drugim rzutem może wypaść to samo i za
trzecim razem też− wyjaśnione powtarzanie.
Ω=63
Ω−zbiór zdarzeń elementarnych. W tym zadaniu są jednakowo prawdopodobne.
Zdarzenia wypisane przez PW w zbiorze A, są jednakowo prawdopodobne.
jeśli (5,5,6),(5,6,5),(6,5,5)uznasz za jedno zdarzenie i podobnie (6,6,5), .....
to w zbiorze A będziesz miał zdarzenia o różnym prawdopodobieństwie, co skomplikuje Ci dalsze
rachunki.
10 lut 22:19