próby Bernoulliego?
Renata: Proszę o pomoc

Zadanko:
W trakcie doświadczenia źródło radioaktywne wyemitowało 15000 cząsteczek. Sonda rejestrująca
wyemitowaną cząstkę dokonuje jej rejestracji z prawdopodobieństwem równym 0,0007. Przyjmując
że X oznacza liczbę wyemitowanych cząsteczek, wyznaczyć prawdopodobieństwo że urządzenie
zarejestrowało w trakcie doświadczenia więcej niż 8 cząsteczek.
8 lip 17:46
Basia: * Jeśli zarówno np, jak i n(1 − p) są większe od 5, wtedy rozkład dwumianowy można
przybliżać rozkładem normalnym:
N(np, np(1−p)).
* Jeśli n jest duże, a p jest małe (czyli np ma umiarkowanie dużą wartość), dobrym
przybliżeniem rozkładu dwumianowego jest rozkład Poissona z parametrem λ = np.
Sądzę, że możesz zastosować rozkład Poissona i skorzystać z tablic tego rozkładu.
8 lip 22:10
Renata: tutaj także ślicznie dziękuję
8 lip 22:40
Renata: tylko jedno pytanko jeszcze do wzoru mam podstawiać k∊(0..8)?
8 lip 22:59
Basia:
Nie.
λ=15000*0,0007 =10,5
i szukasz P(X>8)=1−P(X≤8)
P(X≤8) odczytujesz z tablic rozkładu Poissona dla λ=10,5
8 lip 23:06
Renata: acha już mi wyszło

dzięki wielkie

ale to proste teraz jest
8 lip 23:17