Algebra
Kuba: Mam takie pytanie :
| | 1−√3i | |
Mam obliczyc ( |
| )32 ze wzoru Mouvire'a. I teraz nie wiem co sie dzieje z ta 2 w |
| | 2 | |
mianowniku. Dziele ta 2 wynik na koncu czy jak...
10 lut 19:19
Basia:
w postaci trygonometrycznej
10 lut 19:21
Kuba: czyli :
|z|=2
cosφ = 1/2
sinφ = −
√3/2
I wtedy jest to IV cwiartka,
α=π/3
| | 2 | | 2 | |
=232(cos(32*1 |
| π) + isin(32*1 |
| π)) |
| | 3 | | 3 | |
10 lut 19:29
Kuba: ?
10 lut 19:37
Mila: |z|=1
wyznaczasz φ
z
n=|z|
n*(cos(nφ)+isin (n φ) i licz
10 lut 19:43
Kuba: a czemu |z| = 1 ?
10 lut 19:44
Kuba: ?
10 lut 20:57
Janek191:
I z I = √ (1/2)2 + ( √3/2)2 = √1/4 + 3/4 = √1 = 1
10 lut 21:37